Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego w Opolu

Pierwszy projekt o uznanie kołocza śląskiego produktem regionalnym poskutkował utworzeniem się Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego w Opolu. Ciasto w 2011 roku zostało oficjalnie dodane do listy wyrobów regionalnych chronionych prawem Unii Europejskiej. Przedsiębiorstwa uwzględnione w opolskim Konsorcjum wypiekają kołocz śląski opierając się tylko i wyłącznie na opracowanej, tradycyjnej recepturze. Ponadto członkowie stowarzyszenia aktywnie promują ciasto, organizując lub angażując się w różnorodne wydarzenia i imprezy.

Kołocz śląski - produkt regionalny

Produkt regionalny charakteryzują specyficzne cechy, które wynikają z jego pochodzenia oraz składników użytych przy produkcji. Piekarnie i cukiernie należące do Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego oferują ciasto, który wymaga przygotowania rozczynu, a także wykorzystania lokalnych surowców. Kołocz śląski bowiem składa się z prostych składników. Często jest on przekładany masą makową, jabłkową lub serową, a w sklepach dostępny jest w prostokątnej formie. Konsorcjum troszczy się o zachowanie jak najbardziej tradycyjnego wyglądu i smaku znakomitego, staropolskiego ciasta.


Dane z rejestru "Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego":

Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | tel.: +48 500 367 730 | kolocz.info | kontaktkolocz.info

Oferta: Szczegóły

Wskazówki dojazdu:

Kontakt w godzinach:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Media społecznościowe:

Inne wizytówki w tej kategorii:

Odnowienie mieszkania

Remonty - Dąbrowa Górnicza

Artykuły masarskie

Miraż